fbpx
Gazdák, Hírek, Technológia

Laposférgek ihlették, a napenergia is elég a rizsföldekre vigyázó, úszkáló svéd minirobotoknak

Tíz kis robot képes 200 négyzetméternyi területet lefedni a szenzoraival.

Közel 3 milló euróból, az Európai Unió társfinanszírozásában indult az a projekt az Uppsalai Egyetemen, mely egy olyan minirobot létrehozását tűzte ki célul, mely segítségével a rizstermesztők és az akvapóniás rendszerekkel gazdálkodók hatékonyabban és környezetkímélőbb módon tudnak majd gazdálkodni.

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a fejlesztések, melyek segítségével az élelmiszerellátás biztonságos marad – a rizstermesztés már régóta nem Ázsia kiváltsága, olyannyira, hogy Magyarországon évtizedek óta sikeres az ágazat. Az egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb időjárás miatt pedig az alternatív, zárt termesztéses módszerek, például az akvapónia kap egyre nagyobb szerepet.

Nemzetközi összefogás

A svéd-svájci-német-osztrák-spanyol-olasz kutatók keze alatt készülő Somiro-robotok a tervek szerint képesek lesznek arra, hogy folyamatosan monitorozzák víz minőségét és az abban található különböző vegyi anyagok jelenlétét, így azonnal értesül a gazda arról, ha valami nem stimmel a rendszerben, hirtelen megugrik valahol a szennyezőanyagok jelenléte, vagy nem sikerült hatékonyan kijuttatni a növényvédő szereket.

Ezzel nem csak a saját terményét tudja megóvni, hanem elkerülheti azt is, hogy a kelleténél több növényvédőt vessen be, mely károsan hathat az élővilágra.

Az apró robotokat nem kell töltőre dugni, a nap energiáját használják a működéshez. A tervezők azt ígérik, hogy a rovar méretű kis robot 1,5 milliwattos fogyasztásából 0,1 milliwattot igényel majd a szenzorok működtetése, a maradék energia a motor meghajtásához kell, amivel az egy centiméternél is kisebb eszköz fel-alá tud járőrözni a vízben – ehhez egyébként a természettől vették kölcsön a dizájnt, a kütyü a laposféreg mozgását utánozva hajtja magát a vízben. A tervezők szerint tíz robotocska felügyelet alatt tud tartani 200 négyzetméternyi termőterület.

Ára egyelőre még nincs az eszköznek, de úgy próbálják belőni, hogy darabja ne legyen több pár száz svéd koronánál. A projekt hivatalos dokumentációja egyébként itt érhető el.